Veiniklubi üritus 11. septembril Tõlluste mõisas

Õhtu oli lõbus, hariv ja meeldejääv – nagu kõik meie senised klubiüritused 12-ne tegutsemisaasta jooksul.

Veinide tutvustuse viis läbi klubi president Märt Käesel.

Märdi kokkuvõte degusteeritud veinidest:

Tervitusjook: Champagne Quenardel & Fils Reserve Brut, unikaalne Champagnemaja, mõisa maad, keldrid ja peahoone on kantud 04.07.2015 UNESCO pärandisse oma erilise pinnase poolest, mis vastab Grand Cru aedadele, kuid ei asu selles piirkonnas ja sellest ka Champagne Reserve, mis on valmistatud traditsiooniliselt kolmest viinamarjast: Pinot Noir, Pinot Maunier ja Chardonnay.

Champagne Quenardel & Fils Reserve Brut;
Champagne Vintage 2012 Pierre Bertrand,
Aastakäigu Champagne on valmistatud 50% Chardonnay ja 50% Pinot Noir marjadest, viinapuud on vanad ja korjatud on ainult valitud marjad, pärast pudeldamist laagerdatakse seda toodet 6 aastat pärmisettel. Champagne on kompleksne, ühtlaselt puuviljane ja mineraalne, järelmaitses õrnalt tunda ka sarapuupähklit.
Valged veinid:  Chablis Petit Sarl Jean Collet & Fils 2018, Burgundia.
Aiad asuvad kõrgematel nõlvadel 230-280 m.ü.m.p.,pinnas kõva, pruun liivakivi, 100% Chardonnay. Perekonnale Collet, kes alustasid veinitootmist aastal 1792, kuulub 40 ha Grand Cru ja 1ha Cru ja Petit Chablis aedu. Vein ise on heas tasakaalus, mineraalselt värske, lihtsalt joodav, klassikalises stiilis, eksootiliste puuviljade vihjetega, mõnusalt täidlane ja mineraalne, järelmaitses  tunda rohelist õuna ja võid.
Picpoul de Pinet, Saint-Jean des Sources 2019,  Langedoc, unikaalne valge viinamarjasort Langedocist. Kasvatatakse ainult Thau laguuni kallastel, värvus valge, kerge roheka alatooniga, aroomis akaatsia, maitses kergelt soolasust, mis kandub aeda ja marjadele koos tuulega. See vein sai aastal 2017 Prowinel parima hinna ja kvaliteedi suhtega veinipreemia! Veiniaiad asuvad lubjakivisel valgete muldadega pinnasel Thau lahe ääres. Suurepärane vein austrite ja teiste mereandidega.
Punased veinid:
Teofilo Reyes 2018, Ribera del Duero. Teofilo Reyes on legendaarne veinimeister Penafelist ja Ribera del Duero DO kvaliteedimärgise rajaja. Veinimajale kuulub 59 ha aedu ja kasvatab Tinto Fino ehk Tempranillo ja veidi ka 1ha valgeid Albillo marju, mida ta lisab juurde oma punastele veinidele, et saavutada paremat pehmust, Albillo on haruldane ja vana iidne viinamarjasort, mida kasvatatakse ja kasutatakse tänapäeval väga vähe.
Chateau Canteloup MEDOC 2015. Imeline aastakäik.  Veinimõis asub vaid 7 km kuulsast veinipiirkonnast St.Estape`st eemal. Selles veinis on tunda samasugust pinnast, mis muudab veini täidlaseks ja mineraalseks, samas ka väga delikaatseks, mahedaks ja peeneks. Veini iseloomustab ilus granaatpunane värvus, puuviljane aroom, pipra nüansid, pehme ja ümara tanniiniga ilus ja pikk puuviljane järelmaitse. Viinamarjad 55%  Merlot ja 45% Cabernet Sauvignon. Soovitan tugevamate ja laagerdunud juustudega ja liharoogadega.
Õhtu üllatus oli Itaalia üks veinide kuningas Barolo!
Barolo Bric Cenciurio Pittatore DOCG 2012 14%, 100% Nebbiolo, Piemonte maakonna au ja uhkus.  Marjad kasvavad Langhe mägedel. Minimaalne laagerdamine Barolo puhul on 3 aastat laagerdust tammevaadis. Pittatore tähistab sellel veinil ühte mõisale kuuluvat üksikaeda, vein on elegantne, puuviljane, kergelt vürtsikas, kaua küpsevad Barolod muutuvad kerge kehaga ja väga elegantseteks. Nebbiolo on hõrk mari, mida saab küpsemise puhul võrrelda Pinot Noir marajaga. Barolo on parim kaaslane trühvlipastaga ja Piemonte klassikalise gurmeega Vitello Tonnato`ga.

 

Uudised

Arhiiv

Vali keel

Kalender

Copyright © 2024 https://veiniklubiarensburg.ee