30.05.2019.a. Tiina Kangro ja Madis Metsis, veinifirma Mil Vinhos OÜ
Vahuveinidest oli äge ja võidukas vahuvein Alianca Grande Reserva Bruto Espumante 2012 , viinamarjasordid Baga ja Chardonnay, piirkond Bairrada/Beira Atlantico, vahuvein on olnud 36 kuud pärmisettel ja valmistatud traditsioonilisel Champagne meetodil.
Valgetest veinidest võitis Quinta do Casal Branco Falcoria Vinhas Velhas Branco 2015, iidsetest viinamarjadest Fernao Pires, vanadest viinapuudest valmistatud vein Tejo piirkonnas, Robert Parker on hinnanud seda veini 90 punkti vääriliseks, Wine Industrial 90 punkti,
Punastest veinidest oli palju häid tegijaid, õhtu võitja oli aga Mingorra Black 2014, viinamarjasort Petit Verdot ja piirkond Alentejo, selle veini võib panna veel kümneks aastaks keldrisse küpsema.
Teine punane vein, Casa Ermelinda Freitas Syrah Reserva 2016, mis pälvis Pariisis 2008. ja 2017. aastal maailma parima punaveini tiitli. Veini on valmistanud Portugali maailmakuulus veinimeistrer Jaime Quendera, keda kutsustakse hüüdnimega veiniproffide seas Syrah kuningaks.
Lisaks sellele punasele veinile oli veel 2 väga ägedat veini. Mingorra Vinhas da Ira Tinto 2014, mille valmistamiseks on veinimeister palju vaeva näinud ja kasutanud ära 4 kohalikku viinamarjasorti – Alfocheiro, Aragones, Alicante Bouschet, Touriga National, mida kutsustakse veel klassikaliseks Portugali belndiks. Tegu on iidsete viinpuude marjadega ja kääritamine on algselt lahtistes nõudes ja seejärel laagerdumine 18 kuud Prantsuse tammevaatides, see vein kuulub ka Portugali TOP 10-ne veini hulka.
Ja õhtu lõpetuseks serveerisime Heredade Grande Grande Reserva 2013, mille valmistamisel on kasutatud Alicante Bouschet, Trincadeira, Alfocheiro, Syrah viinamarjasorte Alentejo piirkonnast. Ka sellel veinil on pikk keldris küpsemise potensiaal ja serveerida tuleb seda veini kindlasti dekanteerides!
Teksti autor: Märt Käesel