Mullastik, kliima ja tootmisviis mõjutavad oluliselt veinide iseloomu, kuid kõige rohkem mängib lõpptulemuse puhul rolli tootmisel kasutatav viinamarjasort.
Valged viinamarjad
Valget veini võib valmistada kõikidest viinamarjasortidest, kuna ka tumedamate sortide mahl on pea alati hele. Kuid valgete veinide toorainena kasutatakse enamasti siiski ainult heledaid sorte.
On 3 suurt rühma:
CHARDONNAY
Burgundiast (Bourgogne) pärit viinamarjasort, millest seal valmistatakse happelist Chablis´d ning teisi täidlasi ja rikkalikke valgeid veine nagu Pouilly-Fuissé, Puligny Montrachet jt.. Maailma levinuim valge viinamarjasort. Head täidlased, jõulised tammevaadis laagerdunud veinid tulevad ka Californiast ja Austraaliast.
Tammevaadita veinid on nooruslikud, värsked, tsitruselised, maitses ka roheline õun. Küpsed ja vaati saanud veinides on tunda võid, pähklit, mandlit ja troopilisi puuvilju.
RIESLING
Klassikaline Saksa viinamari. Parimad veinid Reini jõe terrassidelt (parimad on Rheingau piirkonnas, samuti Moselis ja Pfalzis). Head Rieslingut saaba ka Alsace´ist , Austriast, kohati ka Austraaliast ja Californiast.
Noored veinid: lillelised, mahlased, marjased, värsked ja mineraalsed (väävel, kiltkivi, mõnikord ka petrool). Küpsetel veinidel jõulisem mineraalsus, pisut karamellise nüansiga. Maitses sügavus ja kompleksus, eksootilised nüansid ja mesi.
SAUVIGNON BLANC
Prantsuse viinamarjasort. Bordeaux´s segatakse Semillon´iga. Kuulus Loire jõe orus – Sancerre. Levinud kõikjal maailmas. Eriti kuulus Uus-Meremaal. Californias sageli tuntud Fumé Blanc nime all.
Noored veinid: värskus, rohi, leedripuu lehed, karusmari, mineraalid.
Küpsed veinid: mustsõstar, mineraalsus.
13 OLULIST
CHENIN BLANC pärit Loire orust (Vouvray, Coteaux de Layon), Lõuna-Aafrika populaarseim viinamari (sageli nime all Steen), kasvatatakse ka Californias, Austraalias, Uus-Meremaal. Happeline mari, millest saab noori värskeid veine.
Lõhn: noortel veinidel vaha ja märjad õled; kuivadel veinidel mesilasvaha ja tsitrused; küpsetel veinidel sügavamad lõhnad, küpsed õunad.
Maitse: noortel – värskelt happeline, õunamaitsega, mineraalsus ja tsitrustoonid; küpsed veinid – komplekssemad õuna-, virsiku-, aprikoosi- ja mineraaltoonid; magusatel veinidel – kompleksne ja harmooniline virsiku., mee- ja mesilasvaha maitse.
PINOT GRIS Pärit Bourgogne´st. Arvatavasti Pinot Noir´i teisend. Gris tähendab pr. keeles “liiga hall”. Alsace (sageli nimetatatkse ka Tokay Pinot Gris), Põhja Itaalia (Pinot Grigio), Saksamaal Badeni piirkonnas (Ruländer), Austria (Grauburgunder), Ungari (Szürkebarát – hall vend), Rumeenia.
Täidlane, rikkalik, mahe ja tasakaalustatud, kõrge happesusega, piprase nüansiga.
GRÜNER WELTLINER Austria kuulsaim ja tuntuim valge viinamari: Weinviertel, Kamptal, Kremstal, Wachau ja Niederösterreich.
Pipraselt värske, mahlakas, erksa karakteriga kuiv vein. Valge pipar, suits, tubakas. Puuviljad tsitrusest küpse aprikoosini, jõuline happesus.
SÉMILLON Bordeaux (Sauternes) ja Pessac-Leognan (koos Sauv. Blanc´iga), Austraalia, Lõuna-Ameerika (sageli segu koos Chardonnay´ga)
PINOT BLANC Alsace, Saksamaa (Weissburgunder), Põhja –Itaalia,Ida-Euroopa
GEWÜRZTRAMINER Alsace, Lõuna-Saksamaa, California, Uus-Meremaa, Ida-Euroopa
SYLVANER Saksamaa, Alsace, Śveits, Ida-Euroopa.
MUSCAT (MOSCATO, MUSKATELLER, MUSCOTALY) It. Piemonte, Alsace, Kreeka, Krimm, Lõuna-Hispaania, Austraalia
TREBBIANO Itaalia tuntuim valge viinamari
ALBARINO Hispaania
VIOGNER Rhône org, Tśiili, Argentiina, California jne.
MÜLLER-THURGAU Saksamaa ja Austria.
MACABEO (VIURA) Hispaania tuntuim valge viinamari