Oktoobrikuu üritus oli viimaste aastate osavõturohkeim

Oktoobrikuus toimus veiniklubil järjekordne üritus.

Valikus olid Lõuna -Aafrika veinid ja neid esitles West Cape OÜ omanik ja sommeljee  Vaho Klaamann. Degusteerisime kahte vahuveini, viite valget ja kolme punast veini.

Mullid

Vahuveinid olid valitud kahest veinimõisast, et proovida erinevaid stiile. Mõlemad pigem sellised korralikud LAV mullid – head, aga mitte veel tipptase, sest parimate mullide hinnad on kallimad isegi tavalistest Champagnedest. Krone Borealis Brut 2017. Valmistatud MCC ehk Methode Cap Classique – traditsioonilisel meetodil, viinamarjad Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc. Lords MCC Brut Rose NV.  Valmistatud samuti MCC meetodil, viinamarjad 100% Pinot Noir.

Valged

Aaldering Pinotage Blanc 2017.  Ainulaadne valge vein, valmistatud 100% Pinotage punasest viinamarjast, sellise veini tootajaid on LAV vaid kaks mõisa. Keermont Riverside Chenin Blanc 2015. See aastakäik on saanud 93 punkti, väga väike kontakt tammevaadiga, elegantne, parim enne selle veini tarbimiseks 2017-2027 a. 48 aastat vana viinamarjaaed, üks vanemaid Chenin Blanc viinamarjaaedasid  LAV-is üldse, kõikide aastakäikude veinid on saanud kriitikutelt üle 90 punkti.

Newton Johnson Albarino 2018. 100% Albarino, Portugalist pärit  viinamarjast, kuna see viinamari vajab valmimiseks jahedamat kliimat, siis need viinamarjad on valminud Hemel-en-aarde Valley – rrtõlkes Taevas- ja Maa orus. Alustas veinitootmisega alles 2000. aastal, kuid on jõudnud oma veinidega maailma edetabelitesse juba täna.

Sadie Family Palladius 2013. 9 marja segu: Chenin Blanc, Grenache Blanc, Clairette Blanche , Viognier, Verdelho, Roussanne, Semillon Gris, Semillon Blanc, Palomino. Veinimeister Eben Sadie, väga tuntud inimene ja kõikidele veinimeistritele tuttav nimi, on pärit Kaplinna ja Stellenbosch lähistelt Swartlandist. Nüüdseks on laiendanud veinitootmist ka Hispaanias Prioratis. Varem on tegutsenud hoopis surfarina ja enne kui ise oma mõisa asutas 1999. aastal, jõudis õppida ja töötada erinevates veinimajades Austrias, Saksamaal, Itaalias, Oregonis ja Burgundias. Esimene toodang oli tal kõigest 5000 pudelit.

Punased veinid.

Kanonkop Pinotage 2009.  Küps aastakäik, LAV punaste viinamarjade kuningas, kõige tuntum Pinotage veinide valmistaja LAV-is ja kogu maailmas. Morgenster Lourens River Valley 2005. Bordeaux Blend on seotud veinimõisaga Cheval Blanc Burgundias, kelle käest saab head nõu.Viimarjasordid on veinis Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot.

Mosi, Flavian Syrah 2017. Veinimeister Joseph Dhafanaga. 100% Syrah, väga elegantne vein, selle õhtu üllatus punastest veinidest.  Joseph Dhafanaga puhul on tegemist Zimbabwest pärit mustanahalise veinimeistriga, kes saabus 2010.a. illegaalselt rongikonteineris LAV-i  ja proovis elus esimest korda veini. Hetkel LAV-i  tippsommeljee, töötab maailma TOP 100 hulka kuuluvas La Colombe restoranis peasommeljeena ja teeb ka ise juba kolm aastat veini. Marklew Capensis 2005. Simonsberg, Stellenbosch.  Cabernet, Merlot, Shiraz, Pinotage, veinile on antud aeg parim enne 7 a., kuid üllatuseks oli vein ilusasti vastu pidanud 14 a. ja vein oli  küps, ilus, joodav ja nauditav.

Märt Käesel

Uudised

Arhiiv

Vali keel

Kalender

Copyright © 2024 https://veiniklubiarensburg.ee